> Een baan in de Zorg!

Een baan in de Zorg!

Melanie Achie ondertekent haar diploma.

Je woont al een aantal jaren in Nederland en je werkt al 2 jaar bij Post NL.  Maar na 2 jaar wordt je tijdelijk contract niet omgezet in een vast dienstverband, omdat het handmatig post sorteren verledentijd is.

Het overkwam Melanie Achie, 51 jaar oud en moeder van 3 zonen. “Wat nu?”, dacht ze. In ieder geval niet bij de pakken neer zitten! Op zoek naar werk dus. Melanie meldde zich bij het UWV, volgde een sollicitatiecursus, ging op oriëntatiebezoek bij verschillende bedrijven en ging dus op zoek naar ander werk. Jaren geleden had ze in haar geboorteland Ivoorkust een tijdje in de Zorg gewerkt. Het leek haar leuk om haar oude beroep weer op te pakken. Maar dat is geen gemakkelijke opgave als je lange tijd niet in de Zorg hebt gewerkt en geen diploma’s hebt.

1-jarige BBL Entree-opleiding met een uitstroomprofiel Dienstverlening & Zorg

Door het UWV werd ze geattendeerd op het Glazenhuis, een evenement dat vlak voor Kerst in het Utrechtse Stadskantoor werd georganiseerd. Hier bezocht ze de stand van het LeerwerkLoket Utrecht en kwam aan de praat met Ali Benaissa, adviseur van het LeerwerkLoket. Hij attendeerde haar op een uniek project: een 1-jarige BBL Entree-opleiding met een uitstroomprofiel Dienstverlening & Zorg. Het betreft hier een samenwerking tussen Calibris-advies (een sociale onderneming voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, leerlingen, medewerkers  en organisaties) en MBO Utrecht. Op locatie, in dit geval in IJsselstein bij woonzorgcentrum Ewoud (Vecht en IJssel), worden op de dinsdag door docenten van MBO Utrecht de lessen verzorgd.  Er wordt gewerkt volgens de principes van het ‘hybride leren’. MBO Utrecht heeft speciaal hiervoor pop-up opleidingen opgezet.

Na een intakegesprek kon Melanie starten met de opleiding. De lessen waren praktisch. In de groep zaten hoofdzakelijk vrouwen met verschillende nationaliteiten. De overige dagen liep Melanie stage. Calibris-advies heeft hiervoor een praktijkbegeleider aangesteld, die de studenten begeleidt op hun stage, maar waar de zij ook met persoonlijke problemen terecht kunnen. Bij Ewoud was ze assistent activiteitenbegeleiding en ging ze samen met de cliënten boodschappen doen of gewoon wandelen. Bij woonzorgcentrum Mariënstein  (AxionContinu)  leerde ze koffie schenken, een praatje te maken met de bewoners en helpen bij de voorbereidingen voor de lunch. 

Melanie: “Ik voelde direct al een klik met de mensen, ik heb geleerd hen te accepteren zoals ze zijn. Dat was in het begin niet altijd even makkelijk. Mensen worden soms heel snel boos, vergeten dingen of laten hun emoties de vrije loop”. Na een jaar was ze klaar met haar stage en kwam het moment van afscheid nemen. Melanie: “het viel me heel zwaar. Ik had echt een band met de bewoners!”

“Ik vind het zo fijn om iets voor ouderen te betekenen!”

Melanie woont al langere tijd in Nederland. Met het begrijpen van de Nederlandse taal heeft ze geen moeite; ze kan zich goed verstaanbaar maken. Maar het schrijven is niet altijd even makkelijk.

Met glans heeft zij de opleiding doorlopen en haar diploma niveau 1 behaald. Het ondertekenen van haar diploma was dan ook een echte feestelijk gebeurtenis, waar behalve haar zonen ook veel bewoners bij aanwezig waren. Eén van de bewoners merkte lachend op dat hij ook nog een steentje had bijgedragen aan de ontwikkeling van haar Nederlands door haar te helpen bij het schijven van de vele reflectieverslagen die Melanie moest inleveren bij haar praktijkbegeleidster.

Melanie heeft ondertussen een baan gevonden in Driebergen bij ISZ De Brug. Gemiddeld werkt zij 3 a 4 dagen per week als Woonzorgassistent. “Het is wel vroeg opstaan; om half zes gaat de wekker om op tijd met het openbaar vervoer van Nieuwegein naar Driebergen te komen”, weet Melanie ons te vermelden. Maar ze heeft het er graag voor over. “Ik vind het zo fijn om iets voor ouderen te betekenen”. Melanie raadt iedereen aan om in de Zorg te gaan werken. “Ik heb het er erg naar mijn zin en het is fantastisch leuk werk!”