> Beste leerbedrijf en praktijkopleider van Nederland bekend

Beste leerbedrijf en praktijkopleider van Nederland bekend

mbo leerlingen aan het werk

Een goede praktijkopleiding valt of staat met de kwaliteit van het leerbedrijf en de praktijkopleider. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en SBB de belangrijke rol die de bijna 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten.

Beste leerbedrijf 2019: JC-Electronics

JC-Electronics uit Leek is erkend leerbedrijf in de sector Techniek en gebouwde omgeving en mag zich een jaar lang het beste leerbedrijf van Nederland noemen. De jury zag er een unieke samenwerking met collega’s uit het onderwijs. Bovendien draait het bij JC-Electronics om maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij iedereen een kans verdient. Opleiden van jong tot oud zorgt voor continuïteit in het bedrijf en een regionale groei in de sector. Het winnende leerbedrijf gaat letterlijk en figuurlijk voor een leven lang ontwikkelen.

Beste praktijkopleider 2019: Alexander van der Doorn

Alexander van der Doorn is praktijkopleider bij Kennemer Duincamping Bakkum uit Castricum, een erkend leerbedrijf in de sector Voedsel, groen en gastvrijheid. De jury stelde vast dat hij uitblinkt in de wijze waarop hij verantwoordelijk is voor het opleidingsbeleid en daarin binnen het bedrijf een voortrekkersrol vervult. Alexander weet ook onder stressvolle omstandigheden de studenten verder te brengen en verliest het persoonlijk contact niet uit het oog. Een zelfbewuste praktijkopleider die zich geen werken zonder leren kan voorstellen.

Van 1.600 voordrachten naar zestien finalisten

Tot en met 30 april 2019 kon iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen. Het recordaantal van 1.600 voordrachten is beoordeeld en ingedeeld naar sector en provincie, om uiteindelijk met een jury van studenten, docenten, scholen en het ministerie van OCW tot één beste leerbedrijf en één beste praktijkopleider te komen. De verkiezing beste leerbedrijf werd in 1996 voor het eerst georganiseerd. De prijs beste praktijkopleider wordt sinds 2009 uitgereikt.

Nog meer prijzen

De winnaars werden bekendgemaakt in theater Orpheus te Apeldoorn tijdens het ambassadeursgala mbo, de feestelijke finale van de dag van het mbo. Hendrik de Kok van ROC Tilburg werd verkozen tot landelijke ambassadeur mbo, Jasper Olthuis van het Deltion College werd beloond met de Berg Award en team Apothekersassistent van ROC Nijmegen werd uitgeroepen als onderwijsteam van het jaar.

Dit is mbo

Het ambassadeursgala mbo en de dag van het mbo zijn initiatieven van het samenwerkingscollectief Dit is mbo (powered by de MBO Raad, SBB en het ministerie van OCW). De organisatie van het gala en de dag zijn in handen van de MBO Academie.

Categorieën: 
Mbo