> Onderwijsondersteuner technisch beroepsonderwijs

Onderwijsondersteuner technisch beroepsonderwijs

Tweejarige deeltijdopleiding

Je wilt werken als onderwijsondersteuner in het technisch beroepsonderwijs met een afstudeerprofiel in BWI, PIE, Bouwkunde, Bouwtechniek, ICT/informatica,Elektrotechniek, Motorvoertuigentechniek of Werktuigbouwkunde.

 • Onderwijsondersteuner technisch beroepsonderwijs

Klopt jouw hart sneller van techniek en wil je jouw kennis delen met anderen? Als onderwijsondersteuner leer je op startend hbo-niveau hoe je onderwijs vormgeeft en uitvoert op het vmbo of mbo. In twee jaar leiden we je op tot zelfstandig onderwijsondersteuner niveau 5. Je kunt na deze opleiding aan de slag in het onderwijs maar ook in het bedrijfsleven zijn er kansen!

Toekomstperspectief: gewild op de arbeidsmarkt

Na de opleiding heb je niet alleen technische vaardigheden, maar kun je ook in de praktijklokalen onderwijs verzorgen. Deze combinatie is gewild op de arbeidsmarkt, zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Door de vergrijzing ontstaat er de komende jaren een personeelstekort in het onderwijs. In de technische sectoren van het vmbo en mbo is er een toenemende vraag naar onderwijsondersteuners en instructeurs. Daarnaast groeit ook de vraag naar vakbekwaam personeel in onderwijsondersteunende beroepen


Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs kent acht afstudeerprofielen; BWI, PIE, Bouwkunde, Bouwtechniek, ICT/informatica, Elektrotechniek, Motorvoertuigentechniek en Werktuigbouwkunde. Je wordt een specialist in je vak en leert hoe je kennis en vaardigheden overbrengt op anderen. Kenmerkend aan de opleiding is de kleinschaligheid en de persoonlijke benadering.

 • Opbouw opleiding: drie leerlijnen staan centraal:
 1. De beroepsleerlijn
  Een onderwijsondersteuner begeleidt leerlingen of studenten in hun leerproces. Maar hoe zorg je er voor dat de studenten zelfstandig en gemotiveerd aan het werk gaan? En hoe zorg je dat de instructie die je geeft beklijft? Met dit soort vragen ga je aan de slag in de beroepsleerlijn.
   
 2. De Leerwerkplek(stage)-leerlijn
  Op je werkplek pas je meteen de didactische vaardigheden toe die je leert. Een gemiddelde Ad-student verzorgt minimaal een halve dag onderwijs gedurende 16-20 weken om te voldoen aan de gestelde bekwaamheidseisen.
   
 3. De Vakleerlijn
  Bij de start van de opleiding kies jij één van de afstudeerprofielen. Je wordt specialist in je vakgebied en leert hoe je leerlingen motiveert voor het vak. De vakleerlijn omvat dan ook alle technische vakken die je gedurende de opleiding volgt.

Afstudeerprofielen

 • PIE / BWI
  Je wordt opgeleid tot leraar voor de vmbo-profielen PIE (Produceren, Installeren en Energie) of BWI (Bouwen, Wonen en Interieur). PIE omvat de vakgebieden metaaltechniek, installatietechniek en elektrotechniek. Bij BWI is er onder meer aandacht voor het bouwproces, de bouwvoorbereiding en design en decoratie. De keuze in het eerste jaar bepaalt welke richting jij je wilt ontwikkelen. Je kunt in samenspraak met je begeleider jouw richting naar de eindstreep bepalen.
   
 • Bouwkunde/Bouwtechniek
  Je leert hoe je de uitvoering op de bouwplaats begeleidt. Naast de colleges, lessen en practica ga je geregeld op excursie naar interessante bouwwerken, bouwplaatsen, bouwbedrijven en scholen. Naast de communicatieve en onderwijskundige vakken, richt je je in het eerste studie- jaar op project opnemen/construeren. In het tweede jaar staat op het project voorbereiden/uitvoeren op het programma.
   
 • ICT/informatica
  Dit afstudeerprofiel is geheel afgestemd op de mbo-opleiding ICT. De nadruk ligt op ICT-support, ICT-beheer en applicatieontwikkeling. Op veel havo-, vwo- en vmbo-scholen wordt ICT als het vak Informatica aangeboden. Je werkt tijdens de opleiding in groepsverband aan projecten als 'Robotica' en 'Webprogrammeren'.
   
 • Elektrotechniek / motorvoertuigentechniek / werktuigbouwkunde
  In het eerste jaar wordt een basis gelegd voor de afstudeerprofielen elektrotechniek, motorvoertuigentechniek en werktuigbouwkunde. Je leert basis vaardigheden, waarna je je verdiept in een afstudeerprofiel zodat je vakinhoudelijk goed kunt aansluiten bij de mbo studenten. Verder ga je tijdens je studie aan de slag met de projecten 'Duurzame techniek' en 'Robotica'.

Diploma in twee jaar

De Ad opleiding Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs is een erkende zelfstandige hbo-opleiding van 120 studiepunten (een volledige bachelor opleiding omvat 240 studiepunten) en duurt gemiddeld twee jaar.

De AdOTB leidt op voor een Associate degree diploma niveau 5 (een bachelor diploma heeft niveau 6). Het Ad-getuigschrift is een door de overheid en ook internationaal erkende graad.

Na je opleiding

Je instrueert, begeleidt en ondersteunt groepen leerlingen. Daarnaast verzorg je ook zelf onderdelen van een les, bijvoorbeeld praktijkopdrachten en practica. Je bestelt materialen, voert reparaties uit en ondersteunt leraren bij het maken van overhoringen en proefwerken. Hiervoor moet je nauwkeurig kunnen werken, beschikken over technische kennis, vaardigheden en inzicht en communicatieve vaardigheden.

Verder studeren

Na het behalen van deze Associate degree kun je de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs volgen. Na het afronden van de Associate degree kun je echter vrijstelling aanvragen waardoor je de opleiding in sneller tempo kunt doorlopen (deze verkorting kan maximaal twee studiejaren bedragen). Je hebt dan de tweedegraads bevoegdheid en kunt docent worden in het vmbo, mbo, de onderbouw van havo en vwo en de volwasseneneducatie.

Modulaire opzet

Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs is flexibel ingericht.

 • Regie over je opleidingstraject

In de eerste periode van het studiejaar breng je samen met jouw studiebegeleider in kaart welke individuele voorkeuren en wensen jij hebt ten aanzien van onder andere versnellen en vrijstellingen.

 • Leren met leeruitkomsten

Het onderwijsprogramma is gebaseerd op het werken met leeruitkomsten. Bij het werken met leeruitkomsten gaat het om de resultaten van het leren en niet om de manier waarop deze resultaten behaald zijn. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende manieren toe te werken naar het behalen van je diploma.

Je hebt optimaal de regie over je eigen opleidingstraject. Samen met je studiebegeleider word je studie vormgegeven in het door jouw gewenste tempo. We houden rekening met wat jij als professional aan kennis en ervaring meebrengt.

Praktische informatie

 • Studieduur:   2 jaar; deze hbo ad-opleiding in deeltijd heeft een omvang van 120 studiepunten. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar.
 • Lesdag:        de lessen vinden plaats op dinsdag gedurende twee dagdelen vanaf 12.30 uur.
 • Openavond: Heb je vragen en wil je sfeer proeven? Kom dan naar een open avond. Voor meer informatie en aanmelden kijk deze website
 • Meeloopdag: Wil je een keer een schooldag meelopen? Klik hier om je aan te melden.
 • Wanneer mag je starten? Je hebt een technisch mbo/bve diploma (niveau 4) of een havo- of vwo-diploma. Daarnaast is minimaal twee jaar relevante werkervaring binnen een technische organisatie een pre. als je wiskunde hebt op havo-5-niveau, maakt dat de studie iets gemakkelijker. zo niet, dan wordt het vanaf de start van de opleiding bijgespijkerd. Ouder dan 21 en geen diploma? Doe dan de 21+ toets.
  Kijk hier voor meer informatie.
 • Start opleiding: september 2020.
 • Studielast: de Associate degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs duurt twee jaar en omvat 120 ECTS (60 ECTS per jaar). Je moet rekenen op een studielast van gemiddeld 30 uur per week, afhankelijk van je reeds verworven kennis en vaardigheden voor het beroep.
 • Certificering: Associate Degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs.
 • Kosten: het collegegeld bedraagt € 2.143 voor het studiejaar 2020-2021.
  Hiervoor dien je wel aan enkele criteria te voldoen. Voldoe je daar niet aan, dan betaal je het instellingscollegegeld. Kijk voor meer informatie
  Overige studiekosten, zoals studiematerialen, boeken, excursies en een laptop, kunnen oplopen tot ongeveer € 500,- per studiejaar.
 • Intake: voordat je start met de door jou gekozen opleiding, dien je deel te nemen aan een verplichte intake. Meld je daarom op tijd aan. Meer informatie vind je hier
 • Meer informatie: Kijk voor meer informatie op www.windesheim.nl/werkenstudie/ltb. Of neem contact op met het Windesheim Informatiecentrum: 0900 - 8899 (lokaal tarief) en info@windesheim.nl.

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.